*hendelser
*norsk
*svensk
*dansk
*oversatt
*antologier
*kritikk/poetikk
*tidsskrift

Norske utgivelser 2002

Diktutgivelser med aktuelle lenker er kronologisk listet opp, alfabetisk under hver måned. Tips kan sendes til aktuelt@nypoesi.net.


Januar

Rune Christiansen: Om trær som vokser seg skakke i trange skyggefulle hager, men som likevel (eller nettopp derfor) gjør inntrykk og som man husker livet ut (Oktober). Fra NRK P2s nettsider kan du laste ned som lydfil et programinnslag i Kulturbeitet der Christiansen leser egne dikt og samtaler med Mari Hvamb. Diktsamlingen er for øvrig anmeldt av Helge Torvund i Dagbladet, av Ingunn Økland i Aftenposten og av Kjetil Røed i Vinduet.

Februar

Debut! Yngve Pedersen: Lysning Forelder (Oktober). Se anmeldelse av Mariann Enge her på www.nypoesi.net. Samlingen er også anmeldt av Kjetil Strømme i Universitas, av Sindre Ekrheim i Bergens Tidende, av Helge Torvund i Dagbladet, og av Ingunn Økland i Aftenposten.

Mars

Debut! Marte Huke: Delta (Tiden). Huke er intervjuet i Dagsavisen og i nettmagasinet Jung. Samlingen er anmeldt i Dagbladet og Aftenposten. Huke har med utgangspunkt i Delta utformet teksten til et stykke for kor og computer av Øyvind Brandtsegg.

Øystein Hauge: Bare – Lærestykke (Tiden). Samlingen er anmeldt av Helge Torvund i Dagbladet, hvor det også er lagt ut noen utdrag. Den er også anmeldt av Nils-Øivind Haagensen i Klassekampen.

April

Tone Lie Bøttinger: Hoggormens hjerte er et bringebær (Aschehoug). Samlingen er anmeldt av Helge Torvund i Dagbladet.

Finn Øglænd: Dikt mot det nødvendige. Samlingen er anmeldt av Helge Torvund i Dagbladet, av Ingunn Økland i Aftenposten og av Sarah Selmer i Stavanger Aftenblad.

Gunnar Wærness: Takk (Oktober). Se ameldelse av Knut Oterholm her på www.nypoesi.net. Samlingen er også anmeldt av Ingunn Økland i Aftenposten og av Helge Torvund i Dagbladet. Wærness er intervjuet av Pål Hilmar Sollie på poeten.no. Etter den Vesaas-prisbelønte debuten Kongesplint ble Wærness intervjuet av Audun Lindholm i Journal Ka.

August

Bjørn Aamodt: Atom (Gyldendal). Hovedbok i Lyrikklubben. Aamodt er intervjuet i Klassekampen og i Dagbladet. Samlingen er anmeldt av Tor Obrestad i Aftenbladet, av Helge Torvund i Dagbladet, av Hadle Oftedal Andersen i Dag og Tid, av Ingunn Økland i Aftenposten, av Tom Egil Hverven i NRKs Ordfront, av Sindre Ekrheim Bergens Tidende av Arne Hugo Stølan i VG og av Ole Andreas Sandberg i Poeten.no.

Arnold Eidslott: Arameisk i Roma (Gyldendal). Anmeldt av Ingunn Økland i Aftenposten.

Helge Ingstad: Spor i sneen (Gyldendal). Anmeldt av Elisabeth Krokstad i Poeten.no og av Sindre Ekrheim i Bergens Tidende.

Kenneth Lutz: Den storøyde (Aschehoug). Anmeldt av Sindre Ekrheim i Bergens Tidende, av Sjur Andersen i poeten.no og av Ingunn Økland i Aftenposten.

Thor Sørheim: Hegrehøyden (Gyldendal). Anmeldt av Tor Obrestad i Aftenbladet, av Sjur Andersen på poeten.no og av Arne Hugo Stølan i VG.

September

Hanne Bramness: Regnet i Buenos Aires (Cappelen). Anmeldt av Susanne Hedemann Hiorth i VG og av Mariann Enge i Aftenposten.

Gene Dalby: Angst kler meg ikke (Aschehoug). Anmeldt av Tor Obrestad i Stavanger Aftenblad, av Sigurd Sandmo i Bergens Tidende, av Ole Andreas Sandberg i poeten.no, av Yvonne Fagerli på forfatterne.net og av Helge Torvund i Dagbladet.

Terje Dragseth: Logg (Tiden). Anmeldt av Oddbjørn Johannessen i Fædrelandsvennen. Intervju ved Kåre Stoveland samme sted. Anmeldt av Baard Eriksen på forfatterne.net, av Eirik Loden i Stavanger Aftenblad, av Arne Hugo Stølan i VG og av Hans H. Skei i Aftenposten. Anbefalt av Tom Egil Hverven på NRK litteratur.

Nils-Øyvind Haagensen: 23 dikt om kvinner og menn og en desperat forklaring (Cappelen).

Terje Johanssen: Forskjellig musikk (Gyldendal). Anmeldt av Sjur Andersen på poeten.no, av Eorik Lodén i Stavanger Aftenblad og av Knut Ødegård i Aftenposten.

Aasne Linnestå: Stanislaw. En forestilling (Aschehoug). Anmeldt av Sjur Andersen på poeten.no.

Stein Mehren: Den siste ildlender (Aschehoug). Anmeldt av Ingunn Økland i Aftenposten, av Tor Obrestad i Stavanger Aftenblad, av Baard Eriksen på forfatterne.net og av Rolf Langstrøm i Fædrelandsvennen.

Steinar Opstad: Synsverk (Kolon). Fire av diktene er publisert i Vinduet. Opstad er også intervjuet av Annbelita Meinich i NRK Kulturbeitet. Der kan du også høre Opstad lese diktet "Det sist sagte". Synsverk er anmeldt av Tom Egil Hverven i NRK kulturnytt, av Ingunn Økland i Aftenposten, av Arne Hugo Stølan i VG og av Helge Torvund i Dagbladet.

Torgeir Schjerven: I anledning dagen (Gyldendal). Du kan høre Schjerven på NRK P2. Diktsamlingen er anmeldt samme sted. Også anmeldt av Ingunn Økland i Aftenpoesten, av Helge Torvund i Dagbladet og av Sigurd Sandmo i Bergens Tidende. Også intervjuet av Turid Larsen i Dagsavisen.

Jan Erik Vold: Tolv meditasjoner (Gyldendal). Lanseres som hovedbok i Lyrikklubben. Du kan lese utdrag fra boken og laste ned lydopptak fra Lyrikkmagasinet. Vold er intervjuet av Nils-Øivind Haagensen i Klassekampen. Anmeldt av Hans H. Skei i Aftenposten, av Sigurd Sandmo i Bergens Tidende, av Eirik Loden Stavanger Aftenblad og av Oddbjørn Johannessen i Fædrelandsvennen.

Øystein Wingaard Wolf: Rav (Aschehoug). Anmeldt av Helge Torvund i Dagbladet.

Oktober

Pedro Carmona-Alvarez: Clown Town (Cappelen). Anmeldt av Mariann Enge i Aftenposten og av Terje Holtet Larsen i Bergens Tidende.

Debut! Line Cranner: Hvelvet (Oktober). Anmeldt av Ingunn Økland i Aftenposten, av Arne Hugo Stølan i VG og av Sigurd Sandmo i Bergens Tidende.

He Dong: Tåkesommerfugl (Gyldendal). Anmeldt av Arne Hugo Stølan i VG og av Tor Obrestad i Stavanger Aftenblad.

Lars R. Engebretsen: Fotarbeid (Oktober). Anmeldt i Aftenbladet.

Tone Hødnebø: Stormstigen (Kolon). Anmeldt av Ingunn Økland i Aftenposten, av Tom Egil Hverven på NRK P2, av Arne Hugo Stølan i VG og av Helge Torvund i Dagbladet. Dikt av Tone Hødnebø er lagt ut på det danske nettstedet Reception. For øvrig er en dialog med Alf van der Hagen fra 1996 lagt ut her.

Frank Stubb Micaelsen: Golf (Gyldendal). Anmeldt av Arne Hugo Stølan i VG.

Nils Chr. Moe-Repstad: Sannheten og andre konstruksjoner (Kolon). Intervjuet av Kaja Korsvold i Aftenposten. Anmeldt av Mariann Enge samme sted. Moe-Repstad er intervjuet sammen med illustratør Jan Groth i Fædrelandsvennen. Anmeldt av Oddbjørn Johannesen samme sted. Moe-Repstad er også intervjuet i Natt&Dag (Oslo). Anmeldt av Arne Hugo Stølan VG.

Torgeir Rebolledo Pedersen: Ferdskriver (Oktober). Anmeldt av Sjur Andersen i Poeten.no.

November

Nordahl Grieg: Samlede dikt (Gyldendal).

Marit Kaldhol: Den tause rosa går forbi (Samlaget). Anmeldt av Terje Holtet Larsen i Bergens Tidende.

Per Jonassen: Natt i et ødeland (Kolon). Anmeldt av Helge Torvund i Dagbladet.

Per Ivar Martinsen: Sukkertøysmytologi (Tiden). Anmeldt av Tor Obrestad i Stavanger Aftenblad og av Yvonne Fagerli på forfatterne.net.

Helge Torvund: Blått sug (Wigestrand forlag). Dikt til bilder av Lars Hertervig, essay av Ørnulf Opdahl og biografisk artikkel av Holger Koefoed. Anmeldt av Ingunn Økland i Aftenposten og av Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad.

Desember